Kako implementirati AI Workflows koje će vaši umetnici zaista želeti da koriste

Veštačka inteligencija je moćan alat koji može podržati i pojačati kreativnost umetnika kada se strategijski i pažljivo implementira širom organizacije.

Uvođenje veštačke inteligencije u kreativne radne tokove, posebno u razvoju igara, može delovati kao mač sa dve oštrice. Sa jedne strane, nudi neviđenu efikasnost i nove mogućnosti. Sa druge strane, izaziva strahove u vezi sa gubitkom kontrole nad finalnim proizvodom i kompromitovanjem umetničkog integriteta. Ključ je implementirati veštačku inteligenciju na način koji poštuje i unapređuje ulogu umetnika, umesto da je zamenjuje.

Uprkos onome što možda čujete od tehnološke industrije koja promoviše generativnu veštačku inteligenciju, nema jakih dokaza da AI može uskoro zameniti ljudski kreativni proces. Jer, jednostavno, ne može. Bez obzira na to koliko su sofisticirani AI sistemi, nijanse, intuicija i životno iskustvo ljudi stvaraju emocionalnu dubinu koju umetnici unose u svoj rad. Ta ljudskost je razlog zbog kog umetnost može da izazove osećanja (a AI ne može da oseća!). Dakle, umesto zamene za nas ljude, AI je moćan alat koji može podržati i pojačati kreativnost umetnika kada se strategijski i pažljivo implementira širom organizacije.

 

AI za kreativce znači kontrolu generacije

Većina vizuelnih umetnika ne razmišlja u pojmovima i frazama koje zahtevaju uobičajeni alati generativne veštačke inteligencije; oni često razmišljaju u vizualima, emocijama i narativima. Zahtevanje od umetnika da koriste generisane tekstualne upute za generisanje celih slika može delovati neprirpavno i ograničavajuće. Iako mogu biti korisni za inspiraciju, alati ograničeni na tekstualne upute često gube profesionalizam zbog nedostatka efikasne interpretacije i kontrole. Da li ste ikada vikali na računar? Upravo tako se mogu osećati ovi umetnici!

Umesto da umetnicima namećete tekstualne chatbotove, studiji bi trebalo da se fokusiraju na integraciju AI alata koji omogućavaju visok stepen kontrole i doslednosti. Alati bi trebalo da se osećaju kao prirodno proširenje njihovog postojećeg kreativnog procesa, a ne kao nešto što otežava rad. Inače, neće ih koristiti.

Postoje dve široke kategorije AI alata: jednostavni generatori teksta i kompleksniji, prilagodljivi modeli i interfejsi. Generatori teksta mogu biti odlični za rani stadijum brainstorminga i inspiracije, ali su nedovoljni kada je potrebna kontrola u kasnijim fazama razvoja. Otvoreni modeli koji se mogu prilagoditi nude više fleksibilnosti i vlasništva, bolje se uklapajući u potrebe umetnika za kontrolom. Takođe, najnovija istraživanja o kontroli obično se sprovode na otvorenim modelima, čineći ih najboljim za postizanje vrste kontrole koju profesionalci žele iskoristiti.

 

Integrisanje radnih tokova, ne zamenjuje kreativnost

Prilikom procene kako uključiti AI u radne tokove svog tima, postoje tri ključna područja na kojima treba raditi:

1. Identifikacija prilika za pomoć AI
Počnite mapiranjem postojećih radnih tokova vašeg tima i identifikacijom tačaka u kreativnom procesu gde AI zaista može ubrzati rad bez kompromitovanja kreativnog procesa vaših umetnika. Pitajte ove umetnike šta im je najviše dosadno u njihovom trenutnom radnom toku i odmah ćete dobiti upotrebu za AI, i učinite to s poverenjem da će vaš tim to zaista koristiti. Na primer, korišćenje AI-a za preuzimanje početnih boja, koje se nakon generativne interakcije mogu doterati do detaljnijeg renderiranja i komponovanja može vreme sačuvati bez žrtvovanja umetničkog unosa i kontrole.

2. Kreiranje fluidnih procesa
Dizajnirajte radne tokove koji omogućavaju lako prelaženje između AI rezultata i ljudske dorade. Većina umetnika neće koristiti AI generisani sadržaj onakav kakav je. Oni žele alate koji pomažu u generisanju elemenata koje mogu integrisati u svoj rad, zadržavajući kontrolu nad krajnjim proizvodom.

3. Razvijanje prilagođenih AI modela
Prilagođeni AI modeli mogu biti prilagođeni specifičnim projektima ili stilovima, nudeći veći stepen kontrole. Ovi modeli mogu biti obučeni da razumeju određeni dizajnerski jezik i estetiku projekta, čineći ih mnogo korisnijim umetnicima. Na primer, prilagođeni model može generisati resurse u određenom umetničkom stilu ili za određenu intelektualnu svojinu, obezbeđujući kvalitet.

 

Razmotrite etičke zabrinutosti oko korišćenja stvaranja vaših umetnika

Nemojte se zavaravati: etičke zabrinutosti u vezi sa AI su prioritet u celoj industriji, posebno kada se radi o sadržaju koji vaši umetnici stvaraju. Umetnicima treba jasno reći kako će se njihov rad koristiti u budućnosti. Ako planirate da koristite rad vaših umetnika za obuku budućih modela za vaš studio, to može izazvati strahove u vezi sa sigurnošću posla, pa te zabrinutosti treba otvoreno i transparentno adresirati sa vašim timom pre nego što uvedete AI.

 

Podstičite kulturu eksperimentisanja

Ohrabrite umetnike da eksperimentišu sa AI alatima i istraže nove kreativne mogućnosti. Najbolje primene AI alata verovatno će biti organski otkrivene od strane umetnika u vašem timu koji eksperimentišu sa alatima u slobodno vreme. Pružite vreme i resurse umetnicima da se igraju sa alatima bez pritiska trenutnih rokova ili “povrata na investiciju” za njihovo vreme provedeno u alatu. Čuli smo da kreativni timovi imaju uspeha implementirajući neformalne kreativne radionice ili dane inovacija gde umetnici mogu eksperimentisati sa AI alatima i podeliti šta su naučili sa drugim kolegama.

 

Priložite odgovarajuće obuke i podršku

Osigurajte da umetnici dobiju odgovarajuću obuku o tome kako efikasno koristiti AI alate. Ponudite radionice, tutorijale i kontinuiranu podršku kako biste im pomogli da razumeju mogućnosti i ograničenja alata. Tim za podršku ili imenovani stručnjak koji može brzo rešiti probleme ili odgovoriti na pitanja ubrzaće put do vrednosti. Možete obezbediti seriju video tutorijala koji detaljno objašnjavaju funkcionalnosti AI alata i najbolje prakse kako bi umetnici brzo stekli potrebno znanje.

 

Istaknite uspešne priče

Prikažite primere gde je AI uspešno unapredio kreativni proces drugih umetnika. Mnogi umetnici i dalje posmatraju generativnu AI kao alat za “pritisni dugme, dobij sliku”. Istaknite primere umetnika, posebno onih koje vaš tim poštuje, koji koriste generativnu AI kao deo kreativnog procesa. Na primer, ako je AI alat značajno ubrzao proces dizajniranja likova za određeni projekat umetnika u vašem studiju, podelite tu priču sa vašim timom i dozvolite tom umetniku da demonstrira svoje korišćenje alata. Vizuelno posmatranje umetnika kako kreativno koriste alat može umanjiti skepticizam i podstaći više umetnika da isprobaju AI alate.

 

Kontinuirana povratna informacija i interakcija

Kao i kod bilo kog procesa upravljanja promenama, implementacija AI radnih tokova je kontinuirani proces koji treba redovno pregledati. Zakazujte redovne mesečne ili dvonedeljne sesije povratnih informacija sa timom, kako u ličnom tako i anonimnom formatu, o tome šta funkcioniše, a šta ne. Koristite ove povratne informacije kako biste kontinuirano poboljšavali AI alate i radne tokove.

Kada vaš tim oseća da ih slušate i podržavate, veća je verovatnoća da će prihvatiti svaki novi alat koji značajno menja način njihovog rada.

 

Očuvanje kreativne kontrole

Integracija AI u kreativne radne tokove nije o nametanju nove tehnologije umetnicima niti o minimalizovanju njihovih briga. Najuspešnija implementacija će priznati i poštovati ove brige, fokusirajući se na njihovo rešavanje kroz jasno demonstriranje vrednosti, istovremeno čuvajući kreativnu kontrolu umetnika. Implementacija AI radnih tokova koji zaista rezonuju sa vašim umetnicima zahteva transparentan i saosećajan pristup koji stavlja potrebe umetnika na prvo mesto i unapređuje njihovu kreativnu slobodu.

Naglašavanjem saradnje, ulaganjem u prilagođena rešenja, osiguravanjem robustne sigurnosti i razvijanjem podržavajuće i inovativne kulture, možete integrisati AI na način koji osnažuje vaše umetnike i podstiče kreativni uspeh vašeg studija.
Rate This Article:
No comments

leave a comment