Intervju sa Andrejom Zdravkovićem – starijim potpredsednikom i direktorom kompanije AMD

Andrej Zdravković AMD

AMD (Advanced Micro Devices) je američka multinacionalna kompanija koja je osnovana 1969. godine, a sedište kompanije se nalazi u Santa Klari, Kalifornija. Njihovi proizvodi, posebno u poslednjih nekoliko godina, pokazali su se kao ključni faktori u industrijama među kojima je i gejming.

10. Septembra 2024. je kompanija AMD otvorila novi inženjerski centar u Srbiji, u Beogradu i u Nišu. Ovo je solidna prilika za zaposlenje visoko kvalifikovanih softverskih inženjera ali i mladih nada softverskog inžinjeringa. Iako je svima nama AMD verovatno poznat zbog svog hardvera, konkretno procesora i grafičkih kartica, ovde se radi o softverskoj priči, koja zapravo “daje dušu” poznatim računarskim komponentama.

Ovim povodom održana je press konferencija u hotel Hajat kojoj smo i mi prisustvovali, te smo imali priliku da intervjuišemo Andreja Zdravkovića – starijeg potpredsednika i direktora kompanije AMD.

Andrej, zašto baš Srbija?

Andrej: Najviše zbog talenta, zbog dobrih inženjerskih škola, zbog kvaliteta kadra koji mi ovde možemo da nađemo, a i zato što sam ja ovde završio elektrotehnički fakultet pre mnogo godina i svestan sam kvaliteta naših institucija i kvaliteta obrazovanja koji se ovde pruža.

Kakvi su vaši planovi u budućnosti u Srbiji?

Andrej: Planovi su da nastavimo ovu saradnju koju smo krenuli pre nekoliko godina, sada potpuno formalno sa tim da imamo deo AMD-a ovde u Srbiji, a vremenom to da udvostručimo barem.

Na koji način ćete birati zaposlene?

Andrej: Najznačajniji priliv zaposlenih će biti kroz mlade inžinjere koji završavaju fakultete. Mi hoćemo da radimo sa fakultetima, da pomognemo da se kreira kadar koji može da se uključi u razvoj ovako visokih tehnologija kao što mi radimo, ali svakako iskusni inžinjeri su dobrodošli.   

A da li će u saradnji sa fakultetima biti mogućnosti za edukaciju u okviru vaše kompanije?

Andrej: Kako da ne, mi imamo programe gde naši iskusni inžinjeri drže razna predavanja, čak u nekim situacijama smo imali opcije da naš kadar drži neki kurs na postdiplomskim ili doktorskim studijama i da se razni diplomski i doktorski radovi rade na tome što je poslednja tehnologija i da u stvari naši inžinjeri rade na razvoju nečega što niko još nije pipnuo. 

Na koji način vidite u budućnosti razvoj i upotrebu veštačke inteligencije? 

Andrej: Jako je teško imati tu kristalnu kuglu ali veštačka inteligencija je nešto što je definitivno sada tu da ostane. Mnogi insistiraju da je to najznačajnija promena koja se dešava u zadnjih 50 godina, to tek treba da vidimo. Pojavio se internet, pojavili su se celularni telefoni, tehnologija je generalno fascinantna. Veštačka inteligencija donosi nešto potpuno novo, donosi drugi način razmišljanja, drugi način rada… Vremenom ćemo se navići na to. Sada je to toliko novo da prosto ne znamo kako sve možemo da iskoristimo.   

 Hvala Vam na ovom intervjuu!

U razgovoru sa Andrejem dogovorili smo da ćemo ga ponovo intervjuisati kroz narednih šest meseci, kada budemo mogli da vidimo i prve direktne rezultate od otvaranja kompaniije. Jako nam je drago što Andrej kao stariji potpredsednik i direktor ovako velike kompanije nije zaboravio na početke svog školovanja i što je odlučio da otvari ovaj inženjerski centar baš u Srbiji kao i što veruje u potencijal mladih nada softverskog inžinjeringa naše zemlje. Nadamo se da će ispuniti svoju ideju i da će druge velike kompanije pratiti ovaj potez.

Rate This Article:
No comments

leave a comment